Uskalla ajatella toisin "Poliitikot eivät koskaan syytä sinua ahneudesta kun haluat muiden rahoja, ainoastaan silloin kun haluat pitää omasi" - Joseph Sobran

Inflaatio tuhoaa perheet ja haaskaa luonnonvaroja

Lyhennetty* suomennos artikkelista Kymmenen syytä tuomita inflaatio (Mises Daily)


 

4. Inflaatio aiheuttaa hyvinvointivaltion kasvua

 

Rahan laajentamisen ansiosta valtio velkaantuu helpommin ja korkotaso on alhaisempi kuin olisi tapahtunut ilman rahan määrän kasvua. Johtuen siitä että menot voidaan rahoittaa näin helpommin kuin keräämällä veroja. Poliitikot käyttävät tätä, varsinkin ennen vaaleja. He voivat luvata etuuksia joita muuten ei voitaisi rahoittaa. Ihmiset mielellään tarttuvat tähän syöttiin ja haluavat olla ensimmäisenä jonossa kun eivät tiedosta sitä tai tukahduttavat sen, että he itse rahoittavat "ison juhlan".


 

5. Inflaatio tuhoaa perheet

 

Ei kukaan ole muotoillut tätä paremmin kuin taloustieteilijä ja professori Hans-Hermann Hoppe kirjassaan Demokratia - Jumala, joka epäonnistui:

 

Jokainen hyvinvointi-hallitusmuoto - sisältäen tulonjakopolitiikan eli tulojen ja varallisuuden siirron hyväosaisilta huono-osaisille - alentaa henkilön jäsenyyden arvoa perhe-kotitalousjärjestelmässä kuten keskinäisen yhteistyön sosiaalisessa järjestelmässä ja auttamisessa ja tukemisessa.

Avioliitto menettää arvonsa. Vanhemmille hyvän kasvatuksen(koulutuksen) tärkeys heidän omille lapsilleen vähenee. Vastaavasti, lapsilla, liitetään vähemmän arvoa  ja vähemmän maksuja heidän omille vanhemmilleen.


 

7. Inflaatio laajentaa valtion byrokratiaa

 

Jokainen taantuma, joka tulee nousukauden jälkeen tekee virheinvestoinnit ilmeiseksi. Kansalaiset vaativat, että "valtion pitää tehdä asiat oikein". Valtio tulee väliin korjaamaan asioita. Poliitikot mielellään ottavat tämän puheeksi ja pystyvät perustelemaan kantansa tällä tavalla. Mutta jokainen interventio johtaa valtion lisätoimenpiteisiin ja luo todellisen interventioiden "pusikon". Lopulta valtion määräykset tunkeutuvat ja kuristavat taloutta ja yhteiskuntaa useiden lakien ja asetuksien muodossa.


 

8. Inflaatio saa ihmiset materialistiseksi, kateelliseksi ja itsekkääksi

 

Inflaatio vähentää tulojen ostovoimaa ja omaisuutta, joka on säästetty. Siten esimerkiksi, kun ihmiset sijoittavat varansa, paljon aikaa on käytettävä kompensoimaan rahan laajentamisesta aiheutuviin vahinkoihin. Tämä tapahtuu vain paljolla ajalla ja vaivalla, mutta useimmiten ei. Ostovoima putoaa ihmisten sormien läpi kuin hiekka. Jokainen kirjaimellisesti jahtaa jokaista senttiä, kadehtii naapuriansa ja hänen omaisuuttaan, eikä tiedä, että naapuri itse on kaulaansa myöten veloissa. Hyväntekeväisyys ja halu auttaa laskee ihmisten keskuudessa, jotka itse tuskin tekevät sitä. Samaan aikaan ilmapiiri "me jo maksamme tarpeeksi veroja, joten valtion tulisi tehdä hyväntekeväisyys työtä" yleistyy.

 

9. Inflaatio lannistaa ihmisiä

 

Erityisesti niille, jotka eivät ansaitse paljon, inflaation johdosta on yhä vaikeampi tai jopa mahdotonta kerryttää varoja säästämällä.  Esimerkiksi energian ja päivittäistavaroiden hinnat nousevat  jatkuvasti. Kiipeily sosiaalisilla tikkailla tulee kovemmaksi ja kovemmaksi. Ostokset tulevat monelle mahdollisiksi vain ottamalla luottoa. Ja lainojen takaisinmaksusta tulee yhä raskaampi  taakka. Ihmiset ovat turhautuneita  toivottomassa tilanteessa. Usein tämä polku johtaa raskaaseen velkaantumiseen ja konkurssiin.

 

10. Inflaatio johtaa jätteisiin ja (luonnon) voimavarat kallistuvat

 

Resursseja ja aikaa on vähän. Keinotekoisen nousukauden aiheuttama inflaatio johtaa investointeihin, joita ei muuten tapahtuisi, tai tapahtuisi myöhemmin. Jos hankkeet keskeytyvät puutteellisten säästöjen takia ja / tai korkojen noustessa, niin niukkoja resursseja käytetään, ja - monissa tapauksissa - ei koskaan saada perittyä. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmän luonnonvaroja käytetään jopa kuin jos olisi kyse toisin. Raaka-aineiden hinnoilla on taipumus nousta. Lisäksi ympäristö on vaurioitunut tarpeettomasti. Myös inflaation aiheuttamia infrastruktuurihankkeita, joilla ei ole todellista tarvetta, kun sitä tarkastellaan realistisesti, rasittavat ympäristöä tarpeettomasti .

 

**


 

Kuten artikkelista tulee esille, luonnon saastuttaja ja luonnonvarojen haaskaaja ei ole kapitalismi  ja vapaa markkinatalous - vaikka niin yleisesti väitetään - vaan valtiojohtoisuus ja valtiojohtoinen raha- ja pankkijärjestelmä eli pankit ja valtio ovat epäpyhässä liitossa keskenään. Ihmisten turmeltumiseen ja perheiden elintärkeän sosiaalisen järjestelmän tuhoutumiseen ei myöskään ole syynä aito kapitalismi ja vapaa markkinatalous vaan niiden räikeä puute toisinsanoen sosialismi.


 

Osallistu kyselyyn 

* Lyhennys, koska artikkelin 3 ensimmäistä kohtaa liittyvät rahapolitiikkaan ja ne ovat mielestäni paremmin selitetty Mises Dailyn toisessa  tuoreehkossa ja mielenkiintoisessa artikkelissa inflaation liittyen eli Kuusi myyttiä rahasta ja inflaatiosta. Olen suomentanut sen aikaisemmin, sen voi lukea täältä. Alkuperäisen artikkelin linkki myös siellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sittenhän mielestäsi kaikki on todella hyvin nyt Euroopassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Yksikään kohta ei mielestäni pitänyt paikkaansa ja todella köykäisesti heitettyjä ideologisia väitteitä. Olisin jotenkin odottanut enemmän kyseiseltä lafkalta.

Toimituksen poiminnat